Osteotomie van de knie

osteotomie van de knie

Het operatief corrigeren van de beenas om de belasting in de knie te veranderen. Het overbelaste compartiment van de knie wordt dan ontlast. Deze ingreep heeft enkel zin indien het andere compartiment goed bewaard is.

Normaalgezien is de as van het been en de knie recht en loopt de belasting door het midden van de knie. Wanneer de belasting afwijkt spreken we van O-benen (varus knie) of X-benen (valgus knie). In deze gevallen loopt de belasting dan respectievelijk aan de binnenzijde of buitenzijde van de knie. In deze gevallen kan een osteotomie of ascorrectie aangewezen zijn.

Oorzaken van asafwijkingen:

– aangeboren asafwijking (aangeboren O-benen of X-benen)

– na een trauma (vb fracuur van het onderbeen)

– na een operatie (vb menisectomie)

 

Type van osteotomie:

– In geval van een varus knie kan er een valgiserende osteotomie gebeuren. Meestal gebeurt dit aan de zijde van het onderbeen (tibia). De knie zal meer in ‘X’ of in valgus gezet worden om de belasting in het binnenste deel van de knie te verplaatsen naar de buitenzijde.

– In geval van een valgus knie kan er een variserende osteotomie gebeuren. Meestal gebeurt dit aan de zijde van het bovenbeen (tibia). De knie zal meer in ‘O’ of in varus gezet worden om de belasting in het buitenste deel van de knie te verplaatsen naar de binnennzijde.

– De osteotomie kan open of gesloten zijn. Bij een open osteotomie wordt het been doorgenomen met een zaag en progressief opengesperd tot de juiste correctie wordt bereikt. Dit wordt gecontroleerd door middel van fluoroscopie. De correctie wordt dan gefixeerd met een plaat en schroeven. Bij een gesloten osteotomie wordt er een wig verwijderd, het bot als het ware ‘toegeklapt’ en vastgezet met een plaat en schroeven.

Mogelijke complicaties:

  •  Infectie of wondproblemen
  • Bloeding
  • Niet vastgroeien van de osteotomie (vooral bij rokers)
  • DVT (hiervoor krijgt u spuitjes in de buik toegediend)

Contact

Campus Dendermonde

Kroonveldlaan 50, 9200

Dendermonde

+32 (0)52 25.26.07

————————————–

Privépraktijk Orthomondo

Noordlaan 111a,

9200 Dendermonde

+32 (0)52 21.75.21

————————————–

Campus Zele

Koevliet 6, 9240 Zele

+32 (0)52 45.64.95

Contact

Campus Dendermonde

Kroonveldlaan 50, 9200

Dendermonde

052/25.26.07

————————————–

Privépraktijk Orthomondo

Noordlaan 111a,

9200 Dendermonde

052/21.75.21

————————————–

Campus Zele

Koevliet 6, 9240 Zele

052/45.64.95